Arge ve Teknokent Muafiyetleri'ni 3 başlıkta incelemek mümkündür. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
Gerçek ya da tüzel kişilerin elde edilen kazancın vergisi olarak ifade edilen gelir vergisi, çeşitli şekillerde elde edilebilmektedir. Bu noktada Gelir Vergisi Kanunu’na 80. Madde eklenerek gelir vergisi stopaj teşviki söz konusu olmuştur. Bakanlar Kurulunca istatistiki bölge birimlerine ayrılan ve bu kapsamda oluşturulan teşvik ile işletmelere destek olunmaktadır. Söz konusu teşvik, belirli şartlar ve koşullar dahilinde gerçekleştirilmektedir.
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun Geçici 2. maddesinde, "Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerinin 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesna" olduğu hüküm altına alınmıştır.
Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan şirketlerde istihdam edilmekte olan personellerinde vergi muafiyeti nedeni ile asgari geçim indirimi söz konusu değildir.
Ar-Ge ve teknokentler için uygulanan bir diğer muafiyet ise SGK muafiyetidir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’ne göre bu bölgede çalışan Ar-Ge, tasarım ve destek ekibinin görevleri ile ilgili ücretlerin her türlü vergiden muaf olduğu ve SGK muafiyeti söz konusu olduğundan bahsedilmektedir. Bu doğrultuda şartlar doğrultusunda gelir vergisi stopaj teşviki, damga vergisi, SGK primi teşviklerinden yararlanılması mümkündür.
Gerçekleştirilen düzenlemeler doğrultusunda teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin bu bölgelerdeki yazılım, Ar-Ge faaliyetlerinden kazançları, 31/12/2023 tarihine kadar kurumlar vergisinden istisnadır.