KDV Tevkifatı Uygulaması Nedir?

KDV TevkifatıKDV uygulamaların en karmaşık olan vergi türü olarak bilinmektedir. Türkiye’de bulunan vergi gelir kalemleri arasında bulunan ve dolaylı vergilerin başında bulunan KDVKDV Tevkifatı ile zamanı tahsil edilebilmektedir. Söz konusu uygulamaya benzer uygulamaların Avrupa Birliği ülkelerinde de bulunduğunu ifade edebiliriz. 

Tevkifat kelime olarak durdurmak anlamına gelmektedir. TDK’ya göer ise para konusunda kesintiler anlamına gelmektedir. Ayrıca tevkifat kelimesi için kaynaktan kesme, kesinti ve stopaj gibi tanımlamalarında kullanıldığını söylemek mümkündür. Nihai olarak tevkifatın verginin zamanında ve eksiksiz bir şekilde tahsili için kullanılan bir vergi güvenlik önlemi olduğunu söyleyebiliriz. 

yakup-kara-628_07_2015_15_03_01.jpg

KDV Tevkifat Oranı Neye Göre Belirlenmektedir?

Günümüzde uygulamada kısmi kesintiler söz konusudur. Bu nedenle KDV Tevkifat oranları ise şekildedir: 2/10 – 3/10 – 4/10 – 5/10 – 7/10 – 9/10 olmak üzere toplam 6 farklı kısmi tevkifat oranı bulunuyor. Kısmi tevkifat oranları Hazine ve maliye Bakanlığı’nın yetkilerine göre farklı sektör gruplarından belirlenmektedir.

Oranların belirlenmesi için belirli şartlar ile ilgili resmi bir dayanak bulunmamaktadır. Ancak piyasa gözlemleri ile sektör ortalamalarına göre ödenmesi gerekli olan KDV oranlarında belirleme olduğunu söyleme mümkündür. Bunu bir örnek ile şu şekilde açıklayabiliriz: “Yapı Denetim, İşgücü Temin Hizmeti, Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık ve Temizlik” gibi emeğin yoğun olduğu sektörlerde hizmet karşılığında %18 KDV oranı ödenmesi gereklidir. Ancak bu oran %16-17 civarındadır. Bu nedenle vergi güvenlik önlemi noktasında en yüksek tevkifat olan 9/10 oranı seçilmiştir. Bu durumda da vergilen hizmetin %16.20’sinin hizmet alan kişi tarafından KDV beyannamesi kapsamında ödenmesini ifade eder. 

KDV Tevkifatı Uygulayacak Alıcılar

KDV Tevkifatı'nı uygulayacak çeşitli alıcılar söz konusudur. Bunlar şu şekildedir:

    • Tüm KDV mükellefleri

    • Belirlenmiş alıcılar

Belirlenmiş alıcılar ise şu şekildedir:

        ◦ Bankalar,

        ◦ Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,

        ◦ Döner sermayeli kuruluşlar,

        ◦ Kamu iktisadi teşebbüsleri 

        ◦ Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

        ◦ Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

        ◦ Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,

            ▪ Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

        ◦ Sendikalar ve üst kuruluşları,

        ◦ Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri,

        ◦ Vakıf üniversiteleri,

Bu sitedeki SMMM Yakup Kara ait hiç bir görsel her ne sebeple olursa olsun, kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz, çoğaltılamaz, basılı yada internet ortamında yayınlanamaz. Sitedeki ürünler ve görseller SMMM Yakup Kara ticari malıdır hiç bir amaçla bu görseller SMMM Yakup Kara izni olmaksızın kullanılamaz. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . SMMM Yakup Kara haber vermeksizin sitede sunduğu ürün ve hizmetlerde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. SMMM Yakup Kara tarafından yazılı olarak teyit edilmeyen kampanya, tasarım, hizmet, ürün ve fiyatlar geçerli değildir.